OM DU BEHÖVER NYA VINTERDÄCK

 

 

I samband med att hösten blir mörkare och kallare så är det också hög tid att agera när det gäller vinterdäck till bilen. Om du har vinterdäck sedan förra säsongen på lager med OK mönsterdjup (minst 3 mm för vinterdäck) så behöver du endast skifta däck på egen hand eller hos en däckverkstad. Men om du behöver nya vinterdäck så behöver du fundera på tre saker. För det första behöver du fundera över vilka vinterdäck du skall välja (det finns tusentals att välja på) och för det andra behöver du tänka på hur du köper dessa vinterdäck på billigaste möjliga sätt. För det tredje så behöver man naturligtvis även när det gäller nya vinterdäck fundera över om man skall skifta dem själv eller låta en DäckVerkstad göra detta jobb.

Hur hittar man bra vinterdäck?

Kanske har man redan koll på vilka vinterdäck som är bra och funkar för det klimat man kör i. men kanske har man ingen aning om vilka vinterdäck som håller måttet och då är det inte lätt att veta vilka man skall välja. Mer eller mindre alla däckmärken skryter ju med att de har de bästa vinterdäcken och att de klarar alla vinterväglag på ett optimalt sätt. Dessutom så kan det skilja en hel del mellan olika vinterdäck i pris vilket inte precis gör valet enklare. Eftersom man sällan har varken tid eller råd att testa alla vinterdäcken själv så är det därför smart att ta del av de vinterdäcktester som inför varje vinter görs av kvällstidningar och branschtidningar. Genom att läsa dessa får man en oberoende test och jämförelse av olika vinterdäck och utifrån dessa kan man sedan sikta in sig på en eller två vinterdäck som fått bra betyg.

Jämför och köp vinterdäcken online

Låt säga att du nu hitta ett vinterdäck som fått bra betyg i vinterdäcktesterna enligt ovan. Nästa steg blir att kolla in prislappen. Snart kommer du se att testvinnaren inte är bland de billigaste däcken. Det finns billigare budget-vinterdäck som inte sällan är tillverkade i Kina. Det kan då vara lockande att satsa på ett budgetdäck istället för en testvinnare. Men det finns en anledning till att testvinnaren är dyrare än budgetdäcket. Och det beror på att större resurser satsats på både material, teknologi, forskning och testning lagts ner på testvinnaren vilket gör att dessa helt enkelt är bättre och även håller längre. Det är alltså ofta dumsnålt att välja ett budgetdäck framför ett kvalitetsdäck eftersom man i de flesta fall kommer få byta dessa tidigare.

Det lägsta priset på däck finner man i någon av de e-handlare i Sverige som erbjuder däck. Det finns ett tiotal sådana och inte sällan är deras priser 10-15 % lägre än en vanlig däckbutik eller däckverkstad. Priset skiljer sig dock även sinsemellan de olika e-butikerna tack vare konkurrens och därför kan man alltså pressa priset ytterligare genom att jämföra pris på vinterdäck.

Förutom att priset på vinterdäck generellt sett är lägre om man köper dem online så kan man faktiskt även få hjälp med själva däckbytet där också. E-handlarna samarbetar nämligen med däckverkstäder runt om i hela landet. Detta innebär att man i samband med beställning av däcken även kan boka tid för däckskifte. Det fungerar på så vis att man kan välja att få däcken skickade till en däckverkstad i närheten och sedan är det bara att åka till denna däckverkstad och få däcken skiftade. Det är alltså inte bara billigt att köpa däcken på internet – det är även smidigt oavsett om man vill skifta däcken själv eller inte. Glöm dock inte att jämföra däckpriset först innan beställningen görs. När du väl fått nya vinterdäck på bilen är det såklart även viktigt att köra försiktigt ute på vintervägarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *